NIEUWS

18 en 19 februari 2021: Vurige Liefdes

Vurige Liefdes is een zinderend festival op Spoor Oost, opgezet door tal van culturele partners in Borgerhout. Op vrijdag 18 februari en zaterdag 19 februari 2022 is het, na twee afgelaste edities, eindelijk zover! Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen terecht op een warm Spoor Oost voor theater, dans, muziek en spoken word. Zorg dat je erbij bent!

Programma:

vrijdag 18 februari

16u30: Theaterstorm – theater dat alle zintuigen prikkelt door Laika en kinderen van de Zevensprong

17u00: Rataplan mixt de soep – breng je favoriete groente mee, soepverhalen live on stage door Rataplan

17u30: TRANS TERMINOS – danstheater door HolyPop, Blex, Fameus en De Connectie

18u00: The Trials of Honesty – Fameus

19u00: De JA/NEE zegger – theater door deRoovers

20u00: Track East – rap, zang en dans door jongeren van Fameus, JES en Rataplan en Trix

zaterdag 19 februari

Doorlopend: muzikale intermezzi van fanfare t’ Akkoord en koor Notches + filmpjes van Scum Studios in de Droomhut van JES

14u00: Theaterstorm – theater dat alle zintuigen prikkelt door Laika en kinderen van de Zevensprong

15u00: CODE – Tarmacadam, Moving Forward Dance Co, Sandra Delgadillo en fanfare ‘t Akkoord met veelbewogen podiumacts

16u00: JA/NEE Zegger – theater door de Roovers

17u00: Spoken Word – Hind Eljadid, Zonderwolk en buurtartiesten

18u00: JA/NEE Zegger – theater door deRoovers

19u00: JINN – dans door Ayham Qonoq en kunstZ

20u00: Stille nacht – muziektheater door Maxlast vzw, Koninklijke Harmonie Volharding Kessel-Lo en Muziektheater Transparant

21u15: Vuur! – spektakel door DiVi DiVi, kunstZ, Madam Fortuna, Majoretski, fanfare ‘t Akkoord en Notches

———————————

Lente 2021: kookworkshops Gezinsbond

meer info volgt

23 en 24 november 2018: Vurige Liefdes

‘Vurige liefdes’ zet Spoor Oost in vuur en vlam. Kinderen, jongeren en volwassenen uit de Borgerhoutse buurt brengen theater, dans, video, zang en poëzie. ‘Vurige liefdes’ toont de gloeiende dromen waarvan ze wakker liggen en de brandende idealen die hen drijven. Op vrijdag komen de scholen uit de buurt in actie, op zaterdag wordt ‘Vurige liefde’ de place to be voor heel Antwerpen. Met een grandioze apotheose als slotmoment!’

vrijdag 23 november vanaf 14u: theater en pannenkoeken

zaterdag 24 november vanaf 16u: theater, muziek, zang, vuurspektakel en meer

Wat: Vurige Liefdes Festival

Waar: Park Spoor Oost

Gratis

Met o.a. Laika, deRoovers, KunstZ, Muziektheater Transparant, Jes, ChampdAction en Notches

14 mei 2017: Terlopleinfeest

Het Terlopleinfeest is een vaste waarde, al jaren organiseren verschillende buurtorganisaties het gezelligste buurtfeest van Borgerhout! Op zondag 14 mei j.l. kon je genieten van fijne concerten van Madam Fortuna’s Karavaan, Rachid Kasmi, Badr Bairi en MC Younes. De gerechten in het eetstraatje – aangeboden door buurtverenigingen – roken en smaakten overheerlijk. Jeugdwerk Kras zorgde weer voor workshops, springkastelen, voetbal en schminkers. Voor de derde keer zorgde  Matterhorn voor het nodige drama tijdens het feest met zowel theater op het plein als in Matterhorn zelf.

Laika bracht de voorstelling Aardappelsoep, kunstZ installeerde een cinema voor onze deur en de Roovers lazen voor uit Op een dag was de liefde moe van Paul Verrept.

Bekijk alle foto’s op onze Flickr-pagina.

april 2017: vacature gebouwbeheerder/logistiek medewerker (deeltijds)

Matterhorn werft aan! Lees hier de volledige jobomschrijving. Solliciteren kan tot 3 mei.

Borgerhuis 2016: Roest in Borgerhout

Voor de eerste editie van het huisfestival Borgerhuis, nodigde Matterhorn Silke en Gwen van \ROEST uit.

\ROEST is een concept dat zich telkens toespitst op een bepaalde wijk. Binnen een bepaalde periode gaan de makers van \ROEST in die buurt op zoek naar donaties… Voor Borgerhuis 2016 gingen zij op pad in Borgerhout. Alle buren van Matterhorn konden iets doneren. Alle donaties samen vormden de voorstelling. Silke en Gwen werken vanuit de Matterhorn, in samenwerking met de gezelschappen KunstZ, Laika, Transparant en De Roovers. De voorstellingen gingen door van 16 tot en met 18 december in de Matterhorn.

Lees hier brief die Silke en Gwen bij de start van het project bezorgden aan de buren van Matterhorn.
Bekijk hier de foto’s.

8 mei 2015: Reuzenloop en Terlopleinfeest

TERLOPLEINFEEST | 13 – 20 uur
Al meer dan 20 jaar organiseren verschillende buurtorganisaties het gezelligste buurtfeest van Borgerhout: Terlopleinfeest!
 Kom genieten van fijne muziek en theater, heerlijke gerechten in het eetstraatje en voor kinderen workshops, springkastelen, voetbal en schminkers. (Terlopleinfeest is gratis)

REUZENLOOP | 13 – 17 uur
Loop jij op zondag 8 mei 2016 mee 5 of 10 km door Borgerhout met de Reuzenloop?
 Uniek parcours tussen de Sinksenfoorkramen en Bahnhof op Spoor Oost, dwars door Muziekcentrum TRIX, Rataplan Vzw en de populaire rommelmarkt BOUGER BOUGER – vijf jaar hoera op het Krugerplein. Start en aankomst is op het sfeervolle Terlopleinfeest! 

Loop voor het goede doel: Al Ikram!
 Schrijf met vrienden, je vereniging, bedrijf of school ook in voor de extra competitie “Snelste team van ‘t stad”. 
Meer info en updates steeds op de facebookpagina van Reuzenloop en Terlopleinfeest.

Matterhorn feest mee:
14u & 18u – Me Belgian, My Mother Ganaian
(documentaire van Adams Mensah en kunstZ)

14u &16u45 – Kamishibai door Laika
(een miniatuurtheater vol spannende verhalen)

15u15 & 17u – Translab met Winsdischärtz
(onverwoestbare liederen van Hugo Wolf verpakt in een hallucinerend verhaal gebracht door jong talent Lissa Meyvis en Thomas Eeckhout)

15u15 & 17u – Connecting People
(over de belevenissen van Giovanni die in een callcentrum werkt)

november 2015: vacature gebouwbeheerder/logistiek medewerker (deeltijds)

Matterhorn werft aan! Lees hier de volledige jobomschrijving.

19 september 2015: Reuzenstoet

Driehonderd jaar geleden kwamen de reuzen per schip aan in Borgerhout. Tijdens de werken aan de Reuzenpijp (tramlijn onder Turnhoutse Baan) werd dit schip opgediept uit het puin. Op 19 september voer het mee tijdens de jaarlijkse Reuzenstoet in Borgerhout. Matterhorn roeide mee!
Klik hier voor het fotoverslag.

11 september 2015: Matterhonger

MATTERHONGER is een gloednieuw project van Muziektheater Transparant. Een kok, de betrokken artiesten en deskundigen geven toelichting, trakteren je op een preview en laten je genieten van een gezellig diner. Tuur Florizone en Claron Mc Faddon gaven vrijdag 11 september in Matterhorn een inkijk in het repetitieproces van hun nieuwe voorstelling Secrets. Check hier alvast de foto’s van de eerste editie.

17 mei 2015: Terlopleinfeesten; Matterhorn viert mee

Matterhorn vzw nam met voorstellingen van kunstZ, de Roovers en Laika mee aan het jaarlijkse buurtfeest, georganiseerd door onder andere Rataplan vzw en Stad Antwerpen.

30 maart 2015: BesteBuren uitwisseling

In het kader van BesteBuren kwamen acht jonge Nederlanders, werkzaam in verschillende culturele sectoren of als journalist, afgelopen maandag en dinsdag naar Vlaanderen. Ze maakten er kennis met inspirerende cultuurmakers en innoverende culturele ontwikkelingen. De Algemene Afvaardiging van Vlaamse Regering in Den Haag organiseerde het bezoekersprogramma om de aandacht van jonge opiniemakers voor de culturele ontwikkelingen over de grens aanscherpen.

Het drukbezette programma startte met een bezoek aan Matterhorn. Op maandagochtend werd de groep verwelkomd en rondgeleid door Peter De Bie (Laika), Guy Coolen (Muziektheater Transparant), Eline Van Hoye (kunstZ) en Sara De Bosschere (de Roovers).

De Nederlandse deelnemers brachten verder een aan Jan Fabre, Stilll Gallery, Base-Alpha Gallery, Designcentrum Winkelhaak, Ultima Vez, CultuurNet, Anna Rispoli, Passa Porta, KVS en Museum M. Verder ontbeten ze met Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel.

Lees hier meer over het bezoekersprogramma.

November 2014: Culturele site Matterhorn is open

Vrijdag 31 oktober werd Matterhorn in aanwezigheid van Minister Gatz, Schepen Heylen, subsidiënten, sponsors, bestuursleden e.a. officieel geopend. Op 1 november zetten we de deuren wagenwijd open, en trakteerden buren, familie, vrienden en sympathisanten op geanimeerde rondleidingen, concerten, voorstellingen, een geënsceneerde lezing, workshops voor de kleintjes, hapjes en drankjes en een formidabele fuif. Er werd een berg werk verzet om de buurt te informeren en uit te nodigen. De jongens en meisjes van het Kopspelteam waren de perfecte gastvrouwen- en heren.

Officiële opening Matterhorn – 31 oktober 2014


Opendeur Matterhorn – 1 november 2014

Oktober – december 2013: Recente foto’s

Mei 2013: EFRO-dag

Op woensdag 8 mei stelde EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) zijn verschillende projecten voor, die via Europese investeringen in Vlaanderen gerealiseerd werden, in Park Spoor Noord. Meer info vind je hier.

Oktober 2012: Wedstrijd integratie kunstwerken in gebouwen

In navolging van het Vlaams decreet over de integratie van kunstwerken in gebouwen schreef Matterhorn vzw een wedstrijd uit. Uit verschillende inzendingen werd in oktober 2012 door een jury het voorstel van de Antwerpse en internationaal gerenommeerde kunstenaar Philip Aguirre gekozen. Aguirre woont en werkt in Borgerhout.

Juni 2012: start structurele verbouwings- en nieuwbouwwerken

- In november 2011 begonnen de werkateliers van Wela, Kopspel en De Sleutel met tientallen jongeren uit het Antwerpse beroepssecundair onderwijs aan de eerste fase van de werken. Deze eerste fase is nu voltooid. In juni 2012 startte de structurele verbouwings- en nieuwbouwwerken. Een uitgebreid fotoverslag vind je terug via volgende link ‘De beklimming’.

Mei 2012: startschot renovatie

In aanwezigheid van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Philip Heylen, Schepen voor Cultuur en Toerisme, Stad Antwerpen, Marc Wellens, gedeputeerde Provincie Antwerpen en Wouter Van Besien, voorzitter Districtscollege Borgerhout werd op 11 mei het startschot gegeven voor de renovatie.
Hieronder vindt u enkele sfeerbeelden.

Maart 2012: Benefiet

Matterhorn organiseert op 14 maart 2012 een benefietavond in de ROMA. Op het programma staat Opera Buffa, een eigentijds adaptatie van Mozarts Don Giovanni. Al je zintuigen zullen worden verwend; je krijgt tijdens de voorstelling namelijk verrassende gerechten voorgeschoteld! Je kan voor 50 (particulieren) of 75 (bedrijven) euro per persoon plaatsnemen aan onze feesttafel. Bedrijven én particulieren kunnen zo op een originele manier dit project ondersteunen. Voor meer info, vragen of opmerkingen kan je terecht bij Jan Dewispelaere via jan@transparant.be

Juni 2011: Opendeurdag Matterhorn

Op 25 juni 2011 kon je van 14u tot 18u voor een laatste keer het vroegere pakhuis bezichtigen vooraleer de verbouwingen starten. De drie gezelschappen zorgden voor een hapje en een drankje, lichtten de vooropgestelde plannen toe en maakten kennis met hun toekomstige buren. Bedankt iedereen die gekomen is, het was een zeer geslaagde opendeurnamiddag!

De beklimming van de Matterhorn

Het atelier van copromotor vzw Kopspel startte als werkervaringsproject dat opdrachten uitvoert voor de cultuursector in Vlaanderen, met als specialiteit constructiewerken in hout en metaal: decors, tentoonstellingen, theaterinfrastructuur… De ateliers zijn gevestigd binnen de Brede School Het Keerpunt in Borgerhout. De doelgroep bestaat voornamelijk uit allochtone jongeren. Deze jongeren zullen actief betrokken worden bij de renovatie van het gebouw. De naam van dit project wordt De beklimming van de Matterhorn.

Borgerhuis 2011

Een eerste kennismaking met het pand voor de buren, een open werven dag. In het voorjaar van 2011, nog tijdens de bouw van Matterhorn, wordt in de buurt Borgerhuis georganiseerd. In nauw overleg met kunstenaars zal het gebouw een intrigerende locatie zijn voor voorstellingen en ontmoetingen, waarbij de directe betrokkenheid van de buurt centraal staat.

De drie huizen Laika, de Roovers en Muziektheater Transparant zijn al vertrouwd met de stedelijke context. Ze waren regelmatig te gast tijdens de Zomer van Antwerpen en Wintervuur en werkten mee aan projecten als Hotel Ideal, droom de stad en BLOK-BLOC.

Netwerk Ontmoetingsruimte

Matterhorn heeft een samenwerkingscontract getekend met het nieuwe initiatief van CISO, het Netwerk Ontmoetingsruimte. Er zijn veel zalen in Antwerpen die om allerlei redenen niet permanent gebruikt worden. CISO heeft hiervan een inventaris gemaakt en op basis hiervan afspraken gemaakt om deze zalen voor derden beschikbaar te stellen. Concreet gaat het om de gelijkvloers (grote repetitieruimte en vergaderzaal) van het pand in de Rodenbachstraat. Zo wordt Matterhorn een ontmoetingsruimte in een buurt met weinig ontmoetingsplekken.


Inloggen